Controle door ILT op het vermelden van geldige energielabels.

Per 1 januari 2022 wordt er door de Inspectie Leefomgeving en Transport gehandhaafd op de advertentieplicht om het energielabel te vermelden in advertenties op Funda maar ook op Social Media en in krantenadvertenties.

Huiseigenaren zijn verplicht bij oplevering, verkoop of verhuur van de woning een geldig energielabel te registeren. Per 1 januari 2022 handhaaft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ook op de advertentieverplichting wanneer er nog geen geldig energielabel is afgegeven voor de woning. Dat kan verkopers die daar niet aan voldoen een forse boete opleveren van 435 euro.

Wanneer huiseigenaren een advertentie (laten) plaatsen waarin ze hun woning te koop of te huur aanbieden, moet vanaf het nieuwe jaar in die advertentie gemeld worden wat het energielabel van dat object is. In de meeste gevallen bent u degene die dit soort advertenties voor uw opdrachtgever regelt. Belangrijk dus dat u uw klanten goed informeert.

Aanmelden met definitief label

Jan Wolters Makelaardij adviseerd verkopers om ter voorbereiding op het verkoopproces al op tijd te beginnen met het aanvragen van een definitief energielabel. Daarmee voorkomt u dat u beboet wordt door de ILT (inspectie leefbaarheid en transport).

Per 1 januari 2022 kunnen deze boetes voor natuurlijke personen oplopen tot 435 euro, per woning zonder energielabel. Voor bedrijfsmatig onroerend goed bedraagt de boete 870 euro, per object zonder energielabel.Inspectie Leefomgeving en Transport )

Vooralsnog blijft het mogelijk om ook woningen zonder definitief energielabel aan te melden op funda.
Maar let op: doordat zoekers kunnen filteren op definitieve labels krijgen ze soms geen objecten te zien met een voorlopig label. Zo loopt u potentieel een grote groep zoekers voor het object mis. Nog meer reden om vroegtijdig een definitief label te regelen.


bronnen: 
Home | Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) (ilent.nl)
Advertentieplicht energielabel per 1 januari 2022 | Funda